søndag 17. mars 2013

Kommer de tilbake?Den kommunale svømmehalls tid er nå forbi i Kristiansand.

Nå er det badeland som gjelder.

Nå er det badeland som gjaller.

Nå er det badeland for alle penga.

O, hoi


Det lille spørsmålet er: Kommer badstugubbane tilbake. Kommer de tilbake? Badstugubbane, som alltid satt i badstua i den gamle kommunale svømmehallen. Alt fra en gubbe eller to, til noen ganger 15-20. Mannlige pensjonister i alle varianter. Alt fra gamle kraftfulle kroppsarbeidere, til sammensunkne byråkrater. Fra gamle stolte realfagslærere til smålurete jernvarehandlere. Noen spreke, noen småhaltende og noen med krykker. Alle spaserte, stavra og gikk de seg til den kommunale svømmehallen. Fant seg et greit skap, skifta tålmodig og hang alt fint opp, tok en passelig kort dusj, og så var det rett inn i kroppskatedralen, den kommunale badstua.

Og der satt de. Og der satt de godt. Og så gikk skravla. Ikke fort, men den gikk. Og ørane hang med. Om en hører litt dårlig, så betyr ikke det at en ikke får ting med seg. Og alle var med. På en forunderlig og dynamisk måte var alle med i praten, om det var 2, eller 20, eller noen ganger 11,5. Der satt de på første og andre benk, splitter pine nakne mannfolk som nesten bokstavelig talt koste raua av seg.

Følelsen av å henge med sjøl om du er gammel, og sjøl om kroppen bare henger på skjelettet. Om en er litt blå og gul her og der, om knoklane stikker ut en plass, og huden ligger i folder og brettekanter en annen plass. Spiller ingen rolle. Dette er den ultimate friheten. At en kan sitte heilt kliss naken uansett åssen kroppen ser ut og prate om hva fanken en vil.

Og den lune humringa. Den tankefulle stillheten.


Det er over 3 år siden den gamle kommunale svømmehallen blei revet. I det midlertidige Gimlebadet på Lund var det ingen badstu. Det har gått over 3 år. Kommer de tilbake? Kommer badstugubbane tilbake?

Om det nye halvkommunale badelandskomplekset står det på aquarama.no om sklier, femtimetersbasseng, badebutikk, bursdagsfeiring, instruktører, gavekort og spa. Det står til og med om trivselsregler, sånn at alle vet hvordan de skal oppføre seg. Det står ingenting om badstu.

Badstu?

Ingenting....

O, hoi

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar