mandag 25. mars 2013

Aquaramabad - mer bad, mindre hud

Aquarama bad er jo ikke en by i Pakistan, det er derimot et nytt halvkommunalt badeland i Kristiansand, men at det er nye badetider i Kristiansand er det ikke mye tvil om. Etter å ha tilbrakt en over 6 timer lang badedag i Kristiansands nye badeanlegg sammen med familie har jeg fått en oversikt, og her er ikke den nakne, men den påkledde sannhet.

Bygget er en slags blanding av et moderne badeland, og et gammelt sovjetisk forsamlingslokale. Stilig og reint, og alle slags bademuligheter, samtidig med at det er store flater, som om det er bygd for de store massene. Det som ikke er sovjetisk er prisene. De er i høyeste grad moderne og vestlige, og som det er vanlig i denne delen av verden kjøper en her en masse ting en egentlig ikke trenger, men som er gøye å ha. Her er det ikke bygd for dem som bare skal svømme litt og sitte i badstu. Det blir for billig. Her får du også sklier, boblebad, strøm, bølger, stupetårn og surfebølgeanlegg. Det eneste som mangler er flo og fjære.

Nå står det ikke på nettet, men det er altså faktisk badstu der, både i garderoben og ute i det felles anlegget. Det er ikke lenger fylt med eldre gubber, slik som det var i den gamle kommunale svømmehallen. Nå er det både store og små, som ustanselig skal inn eller ut av badstudøra, som for øvrig  ikke går igjen av seg sjøl. Det er det en sitter og ser på mens en sitter der, at døra snart skal forbli lukket. Det øyeblikket kommer aldri, men det har vel noe med alderen og følelsen av at tida går fortere å gjøre. Vel, øyeblikket kommer jo til slutt, men akkurat da merker en at det sjøl er på tide å gå ut.

Den store forandringen er imidlertid ikke så mye anlegget, men folks forhold til sin egen hud. Ikke bare det at  det er mye tatoveringer ute og går, og at enkelte nå er mer dekket av tatoveringer enn av badetøy, men i den gamle svømmehallen var huden synlig, ihvertfall i garderobene. Der gikk de hvitkledde vaktene jevnlige inspeksjonsrunder, og kommanderte folk til å ta av seg badebuksa både i dusjen og i badstua. Det har jo sin egen sjarm det at det kommer godt påkledde menn og kommanderer deg til å ta av deg badebuksa. Dette var heller ikke noe påfunn fra badevakter med en slags katolsk bispeskavank, men et hygienisk tiltak.

I Aquarama tilhører dette en fjern, fjern fortid. Da jeg kom inn i herredusjen oppdaget jeg at det var to avlukker med dusj, hvor folk kunne dusje usett. Et bra og inkluderende tiltak, så kan vi som er vant til å stå naken med andre stå i fellesdusjen tenkte jeg.

Det tenkte jeg heilt til jeg var ferdig med dagens bading, og kom inn i dusjen igjen. Da sto jammen meg alle mennene der og dusja med badebuksa på. De var riktig nok ungdommer og med fine lange moteriktige badebukser, men... Jeg lurte et øyeblikk på om jeg kom til å bli beskyldt for blotting hvis jeg tok av min, men tok sjansen. Det gikk heldigvis greit. Mens jeg sto der som en slags nudist, dusjet og vasket meg, observerte jeg den nye tid.

Når ungdommene skulle vaske seg nedentil (i skrævet altså), tok de såpe i neven og stakk den ned i buksa og gnudde rundt. Når de skulle skylle seg, hekta de av dusjhauet fra veggfestet, og spylte seg ned i buksa så det holdt. En skulle kanskje tro at den upraktiske stilen stoppa der, men det gjorde det ikke. Da disse guttaboys skulle skifte inne i garderoben, skifta de med håndkle rundt livet. Han ene hadde litt lite håndkle, og strevde fælt, til de andres store fornøyelse. Jeg synes også det var fornøyelig på min måte.

Det finnes vel mange forklaringer hvorfor enkelte folk blir mer og mer påkledd i garderobe og dusj, men jeg lurer på hvor sunt og praktisk dette er. Jeg kommer imidlertid aldri til å ta på meg hvitt tøy og kommandere folk til å ta av seg badebuksa, like lite som jeg håper at ingen i svart tøy kommer og kommanderer meg til å ta på min.

I Hovden badeland hadde jeg for et par år siden ei gang en motsatt opplevelse. Da jeg kom inn i den felles badstua der var alle nakne, både menn og damer. Det viste seg å være tyskere, som var vant til sånt fra hjemlandet. Den gang beholdt jeg badebuksa på. Det gikk også greit.

Det er jo selvfølgelig ikke noen annen konklusjonen enn at en får respektere hverandre så godt en kan i badstu og garderobe. Om en sjøl er naken, og den andre påkledd, får en bare smile og late som ingenting. Det er selvfølgelig lettere å late som ingenting når en er naken, men den fordelen må en kunne ha.

For øvrig har jeg tenkt på å kjøpe årskort.

1 kommentar: